Чому для кар'єри важливо красиво говорити

Дорога до успіху в кар'єрі вимощена розмовами. І якщо навички говорити не вистачає, то шлях до визнання може бути вибоїстим. Лариса Тінтулова, тренер з ораторського мистецтва, журналіст, диктор радіо і телебачення, спеціально для Work.ua розкриває професійні секрети, які допоможуть зробити цей шлях комфортним.
Від того, як людина вміє донести свої думки до інших, залежить те, як її розуміє та сприймає рекрутер, керівництво, колеги на роботі. Людина, яка не може виразно і логічно висловлюватися, створює враження невпевненого, недосвідченого і некваліфікованого фахівця. А, як відомо, професійний успіх на 80% залежить від майстерності спілкування і на 20% від кваліфікації.
Але що робити, якщо говорити лаконічно, зрозуміло, грамотно не виходить? Якщо складно подолати хвилювання, почати бесіду, підтримувати інтерес співрозмовника, презентувати себе або свою ідею? Потрібно вчитися говорити. І в цьому навчанні варто зосередитися на трьох важливих аспектах.
1. Домовтеся з хвилюванням
Хвилювання одна з причин, чому деякі люди можуть розгубитися від простих запитань. Наприклад, на співбесіді часто рекрутери просять «Розкажіть що-небудь про себе». Здобувач хвилюється, стає неуважним, збираючи свою розповідь з уривків фраз. Його видає невміння контролювати тіло та міміку руки тремтять, з'являються зайві жести й метушливість, у роті пересихає. Ті ж симптоми може відчувати фахівець перед важливою зустріччю з клієнтом, під час презентації товару, послуги компанії, яку він представляє. Насправді, деяке хвилювання, яке ви демонструє під час важливих зустрічей, не така вже й погана якість.
Якщо ви хвилюєтеся, значить ви щирі, проявляєте емоції, демонструєте, що вам не байдуже те, що відбувається в конкретний момент, викликаєте підтримку співрозмовника або слухачів.
Боротися з такими переживаннями безглузде заняття, тому що, воюючи з хвилюванням, ви витрачаєте енергію не на те, щоб говорити, а щоб умовити себе перестати боятися, і від цього ще більше боїтеся. З таким хвилюванням потрібно вчитися домовлятися.
Способи домовитися з хвилюванням
- психологічні:
Перед співбесідою або виступом «приміряйте» на себе «пози сили», але під час бесіди або презентації прийміть більш стриману, але відкриту позу.

Попередньо попрацюйте над собою. Зрозумійте, те, що ви говорите, важливіше за те, як ви виглядаєте. Працюйте над завданням, а не над враженням. Перестаньте уявляти, що слухачі або співрозмовник зараз про вас можуть подумати. Вони не чекають від вас провалів або того моменту, коли ви зробите щось не так. Уявіть себе генералом у шинелі і протягом виступу утримуйте цю шинель на своїх плечах. Тримайте її рівно і впевнено, по-генеральському.


Проведіть експрес-тренінг. Уявіть все найстрашніше, що може трапитися під час вашого спічу забудете текст, зірветься голос, почнуть тремтіти коліна і до яких наслідків це може призвести. Коли ви співвіднесе рівень вашого хвилювання з реальною проблемою, зрозумієте, що хвилюватися, за великим рахунком, нічого. Після цього припустіть найкращий результат вашого виступу. Дайте волю уяві.
- фізичні:

Готуйтеся! У вашій розповіді не буде хаотичного набору фактів, якщо історію ви проговорите вдома заздалегідь. Ретельно продумайте відповіді на запитання, які найчастіше ставлять рекрутери, або тези для презентації.

 

Перед співбесідою або виступом непомітно для оточення зробіть гімнастику мовного апарату: широко посміхніться, порухайте щелепою, надуйти і втягніть щоки, покусайте язик від кінчика до кореня. Зробіть розминку для рук і тіла. Розправте плечі і дихайте глибоко.

 

Посміхайтеся.


2. Опануйте мистецтво самопрезентації
У співрозмовника враження про нас формується всього за 90 секунд. За цей короткий час необхідно розіграти свої головні козирі перед потенційним роботодавцем, рекрутером, клієнтом, колегами на новому місці роботи. Саме перше враження впливає на подальшу оцінку всіх вчинків і поведінки людини. Але, як відомо, проводжають нас по розуму.
Це правило діє і при прийомі на роботу, і коли вам необхідно освоїтися на новій роботі, познайомитися з новими колегами.
Щоб показати рекрутеру, чому він повинен найняти саме вас, слід правильно себе подати, самопрезентувати.
Така презентація має привертати увагу, викликати інтерес, залишити «відбитки в пам'яті». Як це зробити? Створіть позитивний емоційний фон: посміхайтеся, приймайте відкриті пози, утримуйте зоровий контакт. Використовуйте в розмові компліменти (приміщенню, офісу, ремонту в ньому), жарти.
Структура самопрезентації
1. Ім'я. Можна висловити ваше ставлення до нього, озвучити його значення, особливо, якщо це підкреслить важливі ділові якості.
2. Дієслова: що я роблю, чим займаюся. Не починайте з захоплень і того, що вам подобається співати в караоке. Подумайте, які ваші досягнення розкажуть про вас як про кращого кандидата на вакантне місце.
3. Прикметники: переваги, кращі якості або навички. Хваліть себе і пишайтеся собою від чистого серця, але не брешіть. Рано чи пізно неправда проявиться і розчарованими будуть обидві сторони. Неофіційно заведено вважати, що розповідь про себе це своєрідне змагання хто краще збреше: ви чи роботодавець. Не варто вам грати в цю гру.
4. Життєвий девіз, ваш власний слоган, цінності.
5. Відмінні якості.
6. Асоціації (що повинні говорити або пам'ятати про вас після розставання).
Якщо потрібно провести презентацію компанії або продукції, можна застосовувати цю ж схему, тільки в центрі буде не конкретна особистість, а фірма, її продукт. Так зазвичай готують «презентацію для ліфта».
3. Застосовуйте прийоми спілкування і дотримуйтесь правил мови
Якщо ви хочете стати своїм у новому колективі, зробіть так, щоб людина, з якою ви розмовляєте, відчувала емоції, і вона буде зацікавленою у розмові з вами.
1. Керуйтеся прислів'ям: «Малі уми обговорюють людей, середні події, а великі ідеї».
2. Ставте запитання так, щоб співрозмовник не зміг відповісти однозначно. Наприклад, «Як ви проводите час, коли не сидите у Facebook?»
3. Слухайте, дайте сказати співрозмовнику.
4. Будьте тут і зараз, не відволікайтеся і не літайте в хмарах.
5. Робіть правильні компліменти: щирі, недвозначні. Поганий приклад: «У вас таке красиве пальто, кольору мого лінолеуму».
6. Хваліть те, чим людина пишається. Наприклад, «У вас відмінна ділова хватка. Ви талановитий, пунктуальний, енергійний».
7. Запасіться парочкою історій про найяскравіші події вашого життя. «Колись я займався пішим туризмом у західній Європі. Недалеко від Барселони я йшов уздовж підніжжя гори Тібідабо і в кінці стежки я побачив галявину, а за нею озеро...» (Серіал «Друзі»).
8. Якщо співрозмовник незнайомий або розмова «не клеїться», то говоріть про те, що бачите, наприклад, про оформлення кімнати, запитайте, який пароль від Wi-Fi.
9. Не нарікайте, не починайте з негативу.
10. Шукайте спільні інтереси.
11. Запитайте поради, думки співрозмовника або попросіть допомоги.
Правила якісної мови
1. Озвучуйте думки, а не слова.
2. Не перегравайте фальш чути в голосі.
3. Відмовтеся від штампів.
4. Дотримуйтесь грамотності. Запам'ятовуйте правильні наголоси і вживання слів. Позбудьтеся слів-паразитів (ось, це саме, так би мовити, типу, як би, начебто, коротше тощо).
5. Уміло використовуйте зміну ритмів, темпу, інтонацій. Пам'ятайте про те, що ви можете говорити з різною силою голосу, швидкістю мовлення, діапазоном та інтонаційним забарвленням. У момент, коли ви щось забуваєте і вам дуже хочеться сказати «е-е-е-е» або «а-а-а-а», використовуйте паузу, мовчіть. У цьому немає нічого страшного.
6. Уникайте повчального тону.
7. Не перевантажуйте мову довгими речення. Чим коротші речення, тим менше шансів помилитися.
Ази ораторського мистецтва потрібні скрізь і кожному. Яким би висококваліфікованим фахівцем ви не були, якщо презентувати себе або свою ідею ви не вмієте, то знайти роботу буде досить складно. А в більшості професій риторика це просто must-have навик. Журналісти, лікарі, викладачі, бухгалтери, юристи, керівники різних рангів і багато інших просто зобов'язані надихати своєю мовою, говорити переконливо, красиво, впевнено, чітко.
Але однієї чарівної пігулки для всіх, у кого є вади мовлення, не існує. Щоб їх позбутися, потрібно щодня працювати над собою, тренуватися. Work.ua рекомендує застосовувати наведені поради і виступати перед публікою якомога частіше. І у вас все получиться!
www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад