Шість правил, як шукати нову роботу, не звільняючись зі старої

Задумалися про пошук нової роботи? Але прощатися з нинішньою поки не збираєтеся? Чудовий план! Однак він спрацює, лише якщо дотримуватися елементарних правил пошуку.
Думки про зміну роботи не відвідують того працівника, якого все влаштовує в діяльності компанії. Але коли роботодавець, наприклад, не цінує співробітника, його зарплата не зростає, кар'єрне просування припинилося, він відчуває постійний стрес, а спроби змінити ситуацію спільно з керівництвом приводять в нікуди, тоді думати про зміну роботи цілком логічно.
Добре, якщо получається швидко знайти відповідну посаду. Але що робити, якщо вона не знаходиться? Звільнитися справа ризикована. Складно спрогнозувати, на скільки можуть затягнутися пошуки нового місця роботи, якщо приступити до них тільки після розрахунку. Може минути тиждень, місяць, півроку, а заповітної пропозиції так і не буде, а грошові запаси вичерпуються і здобувач уже готовий погодитися на менш вигідні умови, ніж на попередній посаді. Тому багато хто воліє перестрахуватися і шукати нову роботу, не звільняючись зі старої. І як це поєднати? Work.ua пропонує врахувати деякі правила.
1. Не афішуйте
Уявіть себе на місці вашого начальника. Ваш підлеглий сказав вам, що шукає нову роботу, бо на цій зарплата маленька, обов'язків багато, можливість професійного зростання відсутня. Так, названі причини цілком об'єктивні, але роботодавцю їх чути неприємно, особливо, якщо працівник попросив поставитися із розумінням і заявив майже як Зіна Шурику зі знаменитої Гайдаївської комедії: «Тільки ви мене поки не звільняйте. Все-таки мало що може трапитися».
Чому краще не казати керівництву, що ви хочете змінити роботу:

Вам можуть вказати на двері, вважаючи нелояльним співробітником.

Вам можуть знайти заміну ще до того, як ви звільнитеся.

Ви можете передумати йти.


Але якщо ви вже на 100% впевнені, що отримали заповітну посаду в іншій компанії, то попередьте роботодавця про звільнення хоча б за два тижні.
Не варто ділитися своїми планами щодо пошуку нової роботи і з колегами. Інакше ваш секрет швидко розлетиться по всіх відділах і дійде до керівника.
В офісі та біля нього на цю тему не спілкуйтеся з родичами і друзями ні вживу, ні по телефону. Пам'ятайте навіть у стін є вуха.
Якщо так сталося, що фахівець із підбору персоналу телефонує вам, коли ви обідаєте або їдете в ліфті разом із колегами, то ввічливо акцентуйте, що наразі розмовляти вам незручно, і перетелефонуйте, коли вже ніхто не підслухає.
Якщо ви вже ходите на інтерв'ю, то візьміть у день співбесіди змінний одяг. Інакше ситуація буде виглядати дивно ви відпросилися на півдня до лікаря і прийшли після цього візиту в гарному костюмі. Переодягніться перед поверненням на поточну роботу в звичний одяг, і все мине непоміченим.
2. Налаштуйте невидимість резюме
Розміщуючи резюме на сайтах із працевлаштування, врахуйте, що HR-менеджери часто їх моніторять. Тому скористайтеся налаштуванням видимості, щоб не видавати себе. Наприклад, розмістивши резюме на сайті, можна приховати або обмежити доступ до своїх особистих даних, тобто не показувати ім'я, прізвище, дату народження, телефон, електронну пошту, поточне місце роботи, фотографію. Ця інформація буде доступна лише тим наймачам, на чию вакансію ви відгукнулися самостійно.
3. Будьте пильними
Не шукайте рекрутингові портали на робочому комп'ютері, не зберігайте роздруковане резюме або видання про працевлаштування на столі, для зворотного зв'язку не вказуйте номер телефону вашого офісу.
Розсилайте резюме тільки з особистого e-mail. На корпоративний поштовий ящик у таких випадках заборона. Чому? По-перше, він може перевірятися службою безпеки компанії. По-друге, якщо доступ до електронної пошти відкритий групі людей, то ваші особисті листи ризикують стати надбанням громадськості. І тема листа «Для Тамари» не втримає ваших колег від бажання його прочитати, навіть якщо ніхто з них не Тамара.
4. Обирайте правильний час для співбесіди
Нарешті вас запросили на інтерв'ю. Це добре, але як сказати в офісі, що потрібно відлучитися на одну-дві години? Якщо ваша діяльність передбачає зустрічі або роз'їзди, то вирішити таке завдання буде простіше. Якщо ні, то, призначаючи час співбесіди, обирайте неробочі години: до початку або після закінчення робочого дня, обід, вихідні.
Якщо відгуків на ваше резюме кілька, то можна пройти всі співбесіди в один день, взявши відгул за свій рахунок або за рахунок відпустки.
Дочекайтеся відпустки. Можливо, відпочити вам не вдасться, зате від пошуків роботи вже ніщо не відволікатиме. Хоча при правильному плануванні можна й поєднати.
5. Аргументуйте причини звільнення
Під час співбесіди будьте готовими до запитання рекрутера: «Що вас підштовхнуло до пошуків нового місця роботи?» Якщо ваша відповідь розбіжності у певних питаннях із роботодавцем або колективом, то це охарактеризує вас як конфліктну людину, яка втікає від труднощів. Підкресліть позитивні сторони поточної роботи, покажіть, що бажання змінити місце роботи продиктовано прагненням до професійного зростання, розширення сфери застосування своїх знань й умінь, підвищення планки.
6. Підіть красиво
Ну ось, справа в капелюсі ви отримали нову роботу! Звільніться гідно. Поговоріть із тепер уже колишнім роботодавцем, подякуйте йому, наприклад, за досвід, можливість розвиватися у своїй справі, напрацювати базу контактів тощо. Поясніть, що хочете рухатися вперед, акцентуйте, що цінуєте професійне спілкування і не хочете переривати його в майбутньому. Підкресліть, що завершите всі розпочаті вами справи або допоможете ввести в курс справи нового фахівця вашу заміну.
Безумовно, ці правила не є універсальною догмою, у кожному конкретному випадку здобувач повинен сам визначити, що він може собі дозволити при пошуку нової роботи. Work.ua бажає, щоб цей процес минав спокійно та безболісно і для вас, і для роботодавців.
https://www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад