Деякі нюанси зарахування до стажу період по догляду за дитиною

Чи буде жінці зараховано до стажу (трудового/страхового) період перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, коли державну допомогу на дитину отримувала не вона, а її чоловік. Чи впливає на обчислення розміру пенсії для жінки, а також для отримання інших соціальних виплат отримання державної допомоги на дитину не нею, а її чоловіком?

Відповідно до вимог статті 179 КЗпП України за бажанням жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Відпустка по догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабусею, дідусем чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надаються за заявою жінки або осіб, які фактично доглядають за дитиною, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) роботодавця.

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не залежно від факту отримання державної допомоги встановленої законодавством, зараховуються як до загального (трудового), так і до безперервного стажу роботи й до стажу роботи за спеціальністю. Водночас, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку такий період не зараховується (стаття 181 КЗпП України).

Особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у фізичних осіб підлягають загальнообов’язковому соціальному страхуванню, з обов’язковою сплатою страхового внеску.

Страховий стаж це період (строк), протягом якого особа підлягала соціальному страхуванню та за який щомісяця сплачено роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, встановлених законодавством.

Відповідно до вимог частини першої статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV, частини першої статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-ІІІ період перебування застрахованої особи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску для соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та на випадок безробіття. Тобто, засвідчений факт перебування працівника впродовж певного періоду у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не залежно від факту отримання державної допомоги встановленої законодавством, є підставою для зарахування такого періоду до страхового стажу як періоду, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску для соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та на випадок безробіття.

Відповідно до вимог статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок зараховується до страхового стажу для пенсійного забезпечення. Згідно положень статей 4, 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ платниками єдиного соціального внеску, зокрема, є установи районні (міські) управління соціального захисту населення, які виплачують державну допомогу для осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини.

Нарахування та сплата єдиного внеску для одержувача допомоги здійснюється за рахунок коштів державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, але не менше мінімального страхового внеску. Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 р. № 1166-VII внесено зміни до законодавства, якими визначено, що після 30 червня 2014 року призначається лише допомога при народженні дитини у розмірі 41 280 гривень.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Для осіб, яким призначено та виплачується допомога при народженні дитини після 30 червня 2014 року за період її отримання протягом 36 місяців рівними частинами, органом, який виплачує допомогу за рахунок коштів державного бюджету здійснюється нарахування та сплата єдиного внеску до Пенсійного Фонду України в розмірі мінімального страхового внеску.

При цьому, для призначення та виплати допомоги при народженні дитини одному з батьків після 30 червня 2014 року протягом 36 місяців рівними частинами, перебування одержувача допомоги у трудових відносинах та відповідно у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку значення не має. З наведеної у листі ситуації, за період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, для зарахування до страхового стажу для пенсійного страхування періоду впродовж, якого щомісячно допомога при народженні дитини не виплачувалась, підстав не вбачається.

http://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад