Як перемогти страх і заговорити іноземною мовою

Більшість з нас сприймає іншу мову як космічний корабель: він величезний і складний в управлінні, тисячі кнопок і важелів, заплутані механізми.
Не бійтеся говорити
Ніхто не боїться говорити: більшість з нас почали робити це в ранньому дитинстві і не залишили цю звичку до сих пір. Немає нічого складного в тому, щоб вимовляти слова вголос.
Насправді ми боїмося іншого – того, як виглядаємо зі сторони.
Нам страшно здатися смішними, безглуздими або дурними, ми боїмося не зрозуміти співрозмовника або що співрозмовник не зрозуміє нас. Так і з іноземною мовою: ви в своєму страху не самотні – може бути, усвідомлення цього допоможе зробити перший крок.
Говоріть з самим собою
Говорячи з самим собою вголос, ви вбиваєте відразу декількох зайців.
1.    Звикаєте до того, як звучить ваш голос, коли говорите іноземною мовою. Багато людей зауважують, що їх інтонації, тон і темп мови злегка змінюються в залежності від мови. Деякі навіть стверджують, що відчувають себе трохи іншою людиною.
2.    Говорячи вголос без свідків, ви розкріпачуєтеся і розслабляєтеся. У монолозі відсутній лякаючий елемент комунікації – страх критики.
3.    Ви розвиваєте фантазію і вчитеся говорити на різні теми. Грайте! Наприклад, уявіть себе голлівудською зіркою: вам вручають «Оскар», ви дивуєтеся, розповідаєте зі сцени, як довго йшли до цього, дякуєте мамі, бабусі, режисеру, глядачам і всім, хто підтримував вас на цьому нелегкому шляху. Ви можете стати ким завгодно, вести себе так, як подобається, – ніхто не почує і не завадить!
Якщо дуже важко придумувати теми для розмови, існують спеціальні сайти, де запропоновані сотні запитань на будь-яку тему, яка може прийти в голову.
Вивчіть фрази-помічники
Часто люди бояться не зрозуміти співрозмовника й розгублюються, коли їм потрібно буде відповідати. Як допомогти собі в таких випадках? Потрібно вивчити декілька фраз – точніше, всього три.
Дві з них призначені для звичайного життя, третя – для форс-мажору. Вони врятують вас практично в будь-яких обставинах.
Це магічні фрази: «Вибачте, я не говорю іспанською (італійською, німецькою ...). Ви говорите англійською?», «Вибачте, я погано говорю іспанською. Говоріть повільніше, будь ласка».
І, нарешті, найважливіша фраза не тільки для тих, хто вивчає іноземні мови, а й для всіх мандрівників, які відправляються у незнайому країну: «Мені потрібна допомога! Викличте поліцію (швидку)».
Залишайте коментарі в соцмережах та блогах
Коли ви говорите: «Я все розумію, але не можу говорити», це не зовсім так. Просто ви не вмієте досить швидко реагувати та згадувати слова, тому потрібно вчитися відповідати швидше.
Більшість людей упевнені, що розмовна та письмова мова ніяк не пов'язані між собою, але це не так: потрібну навичку можна напрацювати й в листуванні.
Знайдіть десяток цікавих блогерів, які пишуть мовою, яку ви вивчаєте, підпишіться на них і почніть коментувати. У соцмережах швидкість комунікації зазвичай вища та непередбачуваніша, ніж на блог-платформах. Відповідь може прийти через добу, а може з'явитися одразу.
Коментарі на цікаві теми значно розширять ваш словниковий запас і послаблять страх спілкуватися з іншими людьми. З найцікавішими співрозмовниками можна почати надсилати приватні повідомлення.
Учіться слухати
Якщо хочете оволодіти мовою, доведеться багато слухати, адже мінімум половину будь-якої розмови ми слухаємо співрозмовника. Починати потрібно з тих відео або аудіо, де говорять чітко, зрозуміло і, бажано, є субтитри.
Це може бути що завгодно: фільми, аудіокниги, пісні улюблених виконавців, ролики на YouTube, подкасти, онлайн-курси. Для початку можна спробувати подивитися або послухати те, що ви вже дивилися або слухали рідною мовою, – знайомий сюжет зрозуміти буде простіше.
Важливо, щоб вам було цікаво.
Не хвилюйтеся через вимову
Правда в тому, що всім байдуже, з яким акцентом ви говорите. Більшість французів, говорячи англійською, ставлять наголос на останньому складі. Іспанці соковито катають свою «Ерре», навіть не намагаючись пом'якшити її до англійського звуку. І їх розуміють! Просто вони не вважають свою «неанглійську» вимову недоліком, а ставляться до неї як до своєї особливості.
Позбутися акценту дуже складно, це забирає багато років наполегливої праці, і для цього може знадобитися декілька років пожити в іншій країні. Патриція Куль, співзасновниця Інституту вивчення мозку в Вашингтонському університеті, вважає, що акцент починає закладатися в наш мозок з шестимісячного віку – саме в цей період дитина починає «малювати карту звуків», які вона чує.
Ваша мета – домогтися того, щоб вас зрозуміли. Цей принцип працює і з граматикою: не переймайтеся, що не можете згадати складні граматичні конструкції і особливості відмінювання дієслів, говоріть просто та коротко, так, як зрозуміло вам.
Не розглядайте акцент як ворога, дивіться на нього як на вашу родзинку. А якщо все-таки дуже хочеться говорити як носії, існують спеціальні програми, де ви можете написати текст, який потім для вас прочитають носії мови.
Подорожуйте
Якщо ви хочете освоїти побутову мову для повсякденних потреб, туристична поїздка підійде ідеально: ви навчитеся замовляти їжу в ресторані, обговорювати з адміністрацією номер готелю і уточнювати у місцевих жителів дорогу.
Якщо вам потрібно щось більше, то реальний спосіб освоїти мову – записатися на мовні курси в країні мови, яка вивчається. Волею-неволею як мінімум дві години на добу ви будете говорити. А швидше за все, говорити доведеться набагато більше, тому що з вами в групі будуть люди з різних кінців земної кулі.
Запишіться в розмовний клуб
Якщо можливості відправитися в подорож немає, можна відшукати розмовний клуб у власному місті. Розмовний клуб, як випливає з назви, – це таке місце, куди люди приходять спілкуватися. Плюсів у таких місць декілька.
Тут ведеться не спонтанний діалог, а модерується дискусія. Це означає, що ви будете говорити рівно стільки, скільки потрібно, – ніхто не дасть вам відмовчатися, але й базікати без угави не доведеться.
Зазвичай такі зустрічі проходять у вільній атмосфері, де легко розслабитися.
Не вимагайте від себе занадто багато
Головне – не треба себе змушувати та пересилювати. Є люди, які мобілізуються (або, принаймні, їм так здається) в ситуації стресу, і гарний струс допомагає їм заговорити. Але такий спосіб підходить далеко не всім: більшість з нас краще справляється із завданням, коли відчуває себе комфортно.
Вивчення мови – будь-якого її аспекту – має асоціюватися з чимось приємним і цікавим. Вам має подобатися говорити цією мовою.
Немає універсального рецепту, як перемогти страх, але є способи зменшити рівень стресу, який викликає спілкування. Звичайно, завжди можна себе змусити. Можна напружитися і взяти себе в руки. Тільки навіщо, якщо можна знайти інший, комфортний шлях, який буде зручним саме для вас.
https://www.work.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад